Borba predstavnika SDA da ostanu na vlasti doživljava novi oblik očaja. Jedan od vodećih ljudi u stranci, Fadil Novalić, obećao je penzionerima američki san ukoliko ponovo SDA preuzme ovaj entitet, i njemu se produži mandat premijera.

“Neka penzioneri ne zaborave da sam u nekoliko navrata im uplatio po stotinu KM dodatnog novca, i da smo pripremili još nekoliko paketa pomoći do kraja godine već od ranije. Ali sada je borba za vlast u Federaciji i želim da svi znaju na šta smo spremni. Dakle svi oni kojima bi mi pomogli ako zadržimo vlast treba da su upućeni, kako bi u slučaju da izgubimo, bili spremni na proteste sa zahtjevima da se vlada obori i da se mi ponovo vratimo na njeno čelo”, istakao je Fadil Novalić.

Novalić ne samo da će uplatiti sve obećane pakete pomoći, već će od naredne godine penzionerima prepustiti kompletan budžet da ga raspodijele između sebe.

“Dajem svečano obećanje da ću prebrojati koliko ima penzionera u Federaciji, te da ću kompletan budžet dati njima. Tako da će svaki penzioner u državi dobiti po nekoliko desetina ili stotina miliona KM samo u narednoj godini. To će biti odlična stvar za sve generacije, jer će oni garant dati i unucima, koji će otvarati biznise i obrte i to će da nas preporodi. Samo je bitno da je SDA na vlasti i sigurno ćemo vas ispoštovati”, dodao je Novalić.

Penzioneri bi u ovom slučaju preuzeli glavnu ekonomsku ulogu u Federaciji, pa vlada razmatra opciju da im prebaci i MMF kredite na otplatu.