U jeku predizborne kampanje, članovi SDA su obećali toliko toga da ćemo prema predviđanjima do proljeća 2023. postati Njemačka. Novalić je danas na sva predizborna obećanja predstavio i detaljan plan kako će povećati penzije.

“Prema računici koju smo postavili, porast penzija će da bude čak i do 550%, što znači da će novi koeficijent penzije preteći znatno i trenutni iznos prosječne plate u Federaciji BiH. Mi imamo kapacitete da to ostvarimo, postavili smo osnov proizvodnje i razvoja domaće ekonomije, odakle ćemo upumpavati novac za finansiranje ove društvene kategorije. Samo treba naglasiti da se to ne odnosi na trenutne penzionere već na one koji to tek treba da postanu”, rekao je Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH.

Novi program će pružiti finansijsku podršku odlaska mladih u Njemačku, kako bi na vrijeme aplicirali za njihovu penziju.

“Mi ćemo svakog mladog čovjeka pogurati sa po 1000 eura da mogu provesti jedan mjesec u Njemačkoj dok ne nađu posao. Moj im je savjet da to učine čim prije, kako bi im što ranije krenula uplata penzionog staža. I za nekih 40 godina, kada oni fino naberu staža, onda mogu izganjati penziju u Njemačkoj i vratiti se ko gospoda da žive u Bosnu i troše taj novac. Ima da budu pravi begovi sa penzijama od po 1500 eura, to izađe na 3000 KM, što ovdje mogu sanjati. Dakle te posljednje godine ili mjesece života ima da provedu kao sultani”, dodao je Novalić.

Novalić je također pozvao trenutne penzionere, koji nemaju životnog partnera da iste potraže u Njemačkoj, te da će im dostaviti linkove stranica za upoznavanje.