Fadil Novalić je danas tokom jednog medijskog obraćanja, komentarisao trenutnu situaciju u Kini, te kritikovao određene poteze vladara Narodne Republike Kine. Ističe da se država ne gradi preko noći, te da se ne smije bogohuliti kada je u pitanju graditeljstvo i progres.

“Krajnje je neukusno da Kina promoviše neku fušerajsku gradnju koju završi za pet dana kao nešto čime se treba dičiti. To je krajnje neukusno i vrijeđa sve one poštene i časne graditelje koji jako temeljito i sistematski pristupaju svom poslu. Pa kakav mi to primjer šaljemo u svijet? Da se stvari mogu riješiti preko noći, da sve što zamislimo može da se desi tek tako? Da naši planovi za dugoročni rad su pogreška i da ne vrijede ništa. To zaista nema smisla, učite mlade da budu brzopleti i čisto da ispuste posao iz ruku”, rekao je Fadil Novalić.

Kaže da ni pod cijenu bilo čega ne bi se usudio da kroči nogom u bolnicu, te da primjer kako se radi u Bosni i Hercegovini treba da bude uzor, a ne polovni kineski (ne)kvalitet.

“Mi smo čist primjer kako se stvari rade po tabijatu, što volimo reći, onako kako treba. Smireno, polako, da traju vjekovima, da se diče generacije nakon nas. Pa mi svaki kilometar autoputa prvo dobro isplaniramo i sve unaprijed osmislimo prije nego počnemo graditi. Zato svako može da se vozi našim cestama bez sekunde brige. Kako će sutra neko ući u tu bolnicu a zna da je sagrađena za pet dana? Kako da se ponaša? Da hoda isprepada dok čeka da ga nešto ne pogodi u glavu ili eventualno ne propadne kroz pod. To je ozbiljna zemlja nekada bila, ne znam šta im je i što se ovako da oprostite glupiraju. Svima nama koji temeljito gradimo svoje zemlje se rugaju ovakvim činom. Neko treba da pokrene neku tužbu, ovo ne smije proći bez kazne”, dodao je Novalić.

Rekao je da ukoliko žele, mogu potražiti pomoć vlasti u Bosni i Hercegovini, kako bi im oni poslali stručnjake koji bi ih instruirali kako se zapravo gradi po istilahu i da građevine traju vječno.