Jedan od vodećih protagonista u aferi Respiratori, Fadil Novalić, danas je u penziju ispratio prvu sutkinju koja je radila na ovom slučaju. Obzirom da je riječ o državnom kriminalu, stručnjaci procjenjuju da bi ovaj slučaj mogao biti otvoren nekoliko decenija.

“Ovakvi slučajevi teško da ikada dobiju pozitivan epilog po pitanju pravde, tako da mislim da je ovo tek prvi sudac kojeg Novalić prati u penziju. Nisam optimističan kada je u pitanju rješavanja slučajeva gdje imate predstavnike aktuelne vlasti koji učestvuju u kriminalnim radnjama, još pri tome i dalje obavljaju svoju funkciju bez ikakvih sankcija. Mislim da će generacije i generacije mladih sudaca i sutkinja proći kroz tu ustanovu prije no što Fadilu bude izrečena kazna kako treba”, istakao je Faruk Smislov, analitičar iz Sarajeva.

I sam Novalić je prisustvovao na današnjoj ceremoniji ispraćaja sutkinje, i naglasio da povrh svega poštuje njen posao i poziv.

“Ja sam tu došao iz ljudskih razloga jer je žena samo radila svoj posao. Ne može ona birati koga će dovesti pred sud i ja to nisam ništa lično shvatio. Super smo sarađivali i nadam se da ću takvu vrstu komunikacije nastaviti i sa novim sudijom kojem je dodijeljen ovaj slučaj. Nadam se samo da će nakon njega, mladi koji budu dolazili imati taj nivo poštovanja i profesionalizma da odvoje lični stav o nekome kada rade slučaj. Jer ja ću tu biti decenijama, moram se fino slagati sa njima. Bolje mi je i to nego da idem u zatvor”, naglasio je Novalić.

Obzirom da je sezona godišnjih odmora i ljetna pauza, suđenje će se nastaviti od sredine septembra, kako bi i sudac ali i Novalić mogli malo da se opuste na moru.