Nakon mnogih pitanja i dilema o uvođenju novog Zakona o porezu na dohodak, te oko toga da li je on dobar ili loš, da li će poboljšati ili pogoršati stanje radnika, oglasio se i Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

“Poslije dubinske analize svega što će ovi porezi da donesu, jedno je sigurno, ukoliko ne donesu bolje sutra, sigurno će donijeti bolje jučer. Jer, jednostavnom matematikom, ovo je situacija u kojoj sigurno pobjeđujemo svi. Ukoliko se situacija popravi u praksi, imate bolje sutra i bolju budućnost. Ako se desi da taj zakon i ne bude baš u korist radnika, onda barem imate priču kako je nekad bilo bolje i kako se dobro živjelo. Eto vidite na primjeru ovih Titovih Pionira. Oni žive od prošlosti već više od 20 godina i izgleda da im je super. Malo-malo slave te neke njihove praznike”, rekao je Novalić.

Izjava premijera je zasigurno ohrabrujuća, jer je rijetkost da imamo situacije u kojima dobijamo u svakom slučaju. To se dešava valjda samo u Premier Ligi Bosne i Hercegovine kad igrate na domaćem terenu.

Osim ove inicijative novog zakona, Premijer Novalić je također zamolio javnost i građane da imaju razumijevanja za rad Vlade FBiH riječima: “Mi smo tu tek od 2015. godine. Evo ako počnete raditi sad neki posao, pa dvije godine vam trebaju samo da se uhodate gdje, šta i kako treba ići, gdje je kafe aparat, gdje toalet, a mi nismo tu ni pune dvije godine. Treba malo da treniramo vladavinu, pa ćemo onda malo kad uđemo u fazon raditi bolje.”

Valentin Inzko je izrazio zabrinutost zbog ovog poteza.