ITF (International Tennis Federation), vrhovna svjetska organizacija za “bijeli sport” je odlučila da izbaci Novaka Đokovića sa svih najvećih teniskih turnira na svijetu.

Kako saznajemo, razlog za ovo je to što gospodin Đoković nije persirao radnika na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

“Ovo je presedan u svijetu tenisa do sada. Katastrofalno je da jedan igrač ovog kalibra nije persirao radnika na aerodromu. Toliko letova ima, toliko putovanja i još se nije naučio osnovnoj kulturi. To je zaista sramota za njega, ali i za cijeli ‘bijeli sport’ koji mi pokušavamo održati što bjeljim. Nekad nam ide bolje, nekad lošije, ali evo sada smo pali i dozvolili sebi da nam jedan takav balkanski divljak bude vjerovatno najbolji ikad. Ja odgovorno tvrdim da ćemo dati sve od sebe da ovakve poteze sankcionišemo i da ne dozvolimo da se ikad više desi to da neko iz naše branše ne persira radnika na aerodromu, te da mu se obraća kao neki plebejac sa ‘ti’. Ono što nam je drago, jeste da je u pitanju Srbin s divljeg Balkana, pa možemo reći da je definitivno lakše da se opravdamo, jer to nisu baš bijeli ljudi na koje se misli u bjelini ovog sporta. Iako boja njegove kože odgovara, više se misli na neke ljude iz Zapadne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država ili Australije. Ono brate, pravi bijeli ljudi, naši. Ne ova neka plemena odozdo. Stoga se svi pravi bijelci ograđuju od ovakvog ponašanja gospodina Đokovića i spremni smo da u naš statut uvedemo pravila o tome koji su bijelci podobni, a koji ne”, kaže predsjednik ITF-a David Haggerty.

Radnik s aerodroma je rekao da mu je to bilo super, jer se Đoković pozdravio, slikao s njim, te napravio neku šalu, ali zbog pozitivnosti izjave, ona je odstranjena iz razmatranja ITF-a o zloglasnom teniseru.