Konačno nakon silnih godina zaduživanja naše zemlje, stručnjaci iz oblasti ekonomije su došli na ideju kako da otplate silne dugove u koje je naša zemlja upala, dižući kredite širom svijeta. S obzirom na to da smo zemlja hiljadu mostova, oni će upravo biti naš Alamo kako da izađemo iz krize.

“To je prosta računica, imamo preko hiljadu mostova u našoj zemlji. Dakle da svaki tušnemo za 10 milja, to je cifra koja će nam u znatnoj mjeri pomoći da vratimo dugove. Kad smo već uzeli kredit od banaka, najbolje bi bilo da uzmemo pare od drugih banaka i vratimo te pare bankama. Tehnički ih nismo ni uzeli, a vratili smo dug. Zar nismo genijalci, priznajte”, rekao je za naš portal Rašid Digitron, stručnjak iz prakse.

Prvi most koji je prodat banci je Festina Lente, popularniji kao Zvrk ćuprija kod Likovne akademije.

“Otvorili smo sezonu sa Zvrk ćuprijom. U naredih nekoliko dana ćemo prodati sve mostove po Sarajevu pa onda idemo dalje. Em što ćemo uzeti novac, em će na grad izgledati k’o Las Vegas sa silnim reklamama na Miljacki. Tu će također postojati delux paket, gdje će se naći mostovi poput Starog, Kozije ćuprije i Rimskog mosta. Oni će biti po 50.000, ostali su pod 10.000. Kupaca zaista ima puno, pored Addiko banke, tu su UniCredit i Raiffeisen, kao glavni kupci, mada i Sberbank šalje odlične ponude”, dodao je Digitron.

Na ponudi su također skele i pontonski mostovi koji se tu i tamo mogu naći po našoj zemlji, po jedinstvenoj cijeni od 2.000 KM.