Abdulah Skaka, revolucionar, kreator brilijantnih ideja, vizionar i gradonačelnik Sarajeva, danas je izdao depešu da ćevabdžije na rejonu Baščaršije naplaćuju posebne cijene ćevapa za turiste.

Ako ćemo već da razvijamo turizam, moramo da unaprijedimo sve segmente. Dosta je nama bilo te priče sa strane kako im je hrana prejeftina i kako mogu da jedu mnogo za male pare. Od danas je situacija drugačija i ići će u korist svih građana. Nova tarifa za turiste je: mala porcija od pet komada – 18KM, velika od 10, 25KM, a od 15 po cijeni od 30 KM. Vidite kako smo uračunali i popust na količinu. Dakle još jednom pokazujemo svoju velikodušnost i topao domaćinski gest. Što se tiče dodatnog kajmaka, on će za turiste da iznosi četiri marke, dok će ekstra porcija luka biti samo tri. Ukoliko žele porciju u cijeli somun to je dodatno dvije konvertibilne marke. Ja mislim da ne može bolje”, izjavio je Abdulah Skaka.

Pored ćevapa, razmatra se uvođenje opcije plaćanja vode na begovoj česmi.

“Jedan od glavnih simbola grada je česma kod Begove džamije. E sad vi meni recite, kako da lokalno stanovništvo ima problema s vodom a da turisti piju na ulici džaba vodu i da ja to tolerišem? Kada usvojimo ovu odluku, cijena čaše vode kod Begove džamije iznosit će tri marke, dok je ponovno punjenje iz iste čaše dvije. Cijena točenja u bebinu flašicu će biti samo marka i 50 feninga, dok će biti i porodični popust od 10,7% ako porodica broji više od pet članova. Ako već hoće da uživaju u ljepotama, onda to moraju i da plate”, dodao je Skaka.

Nakon usvajanja odluka, zlatari su najavili da će uskoro tražiti da cijena zlata za dijasporu bude 30% skuplja nego domaćem stanovništvu.