Vlada Republike Njemačke je poslala hitnu depešu našim vlastima da u najkraćem mogućem roku edukuju omladinu i pripreme ih za poslove u Njemačkoj.

“Imamo strašan problem s osobljem i radnom snagom koja dolazi iz Bosne i Hercegovine. Haj što su aljkavi i neuredni, ali to ne zna košulje ispeglati. Dolaze na posao izgužvanih košulja, raščupane glave, kasne redovno, ne znaju se uljuditi. Molimo da se nešto poduzme po tom pitanju”, istakla je Helga Brumhilda, predsjednica imigrantskog centra za izbjeglice s Balkana.

Kaže da pored neurednosti i aljkavosti, da ustvari ne znaju raditi posao za koji se prijave.

“Imamo strašan problem s medicinskim tehničarima, ogromna je potražnja za njima, a ovi što dođu i nisu baš kompetentni. Dosta se njih prijavi, ali većina njih aplicira bez da zna raditi taj posao. Valjda misle da im se samo uhljebiti pa se u hodu snalaze. Tako se manje-više i desi, mi ih odmah ubacimo u pogon i nemamo vremena da testiramo da li znaju raditi posao ili ne. Hitno zahtijevamo da Bosna i Hercegovina pokrene obaveznu obuku u svim srednjim školama za medicinske tehničare, jer ćemo uvijek imati potrebu za njima, a građani BiH će uvijek imati potrebu da useljavaju u našu zemlju”, dodala je Brumhilda.

Vlada Federacije će pokrenuti hitan postupak, kako bi se obavezna obuka za medicinske tehničare uvela, u vjerovatno, svim nivoima obrazovanja kao obavezan predmet.