Mreža nevladinih organizacija iz BiH potpisala je javnu peticiju kojom žele zaustaviti sve prisutniji trend među mladim aktivistima, koji podrazumijeva nepostavljanje slika sa seminara na cover svoga Facebook profila.

Sve je počelo prošlog mjeseca, kada se mladi Ž.L. vratio sa seminara na Jahorini i bio jedini od 40 učesnika generičkog projekta pomirenja koji nije stavio zajedničku sliku ispred hotela Nebojša na Jahorini na svoj cover.

Nevladine organizacije izrazile su zabrinutost ovakvim ponašanjem aktivista, ističući kako se ovim gubi istinsko značenje aktivizma. ‘’Ako nisi sherovao, postavio, tagovao se, kao da nisi ni bio. Je li to hvala što smo svoj novac od Američke Ambasade potrošili upravo na tebe, anonimče, koji nisi imao dostojanstva staviti zajedničku sliku?’’ pitaju se iz mreže.

‘’Mogao je barem na profilnu postaviti svoju sliku sa akreditacijom ili certifikatom. Ali ništa, ni glasa ni traga da je on uopće bio s nama na Jahorini’’ kaže predsjednik lokalnog NGO-a.

Peticija koju potpisuje sve članice mreže ne mora ništa napraviti, kako kažu, ali je bitno jako da se neke stvari potpisuju i da se izražava zabrinutost bilo koje vrste. Bez peticija nema napretka, bez stavljanja potpisa nema značajne promjene u društvu. Ovim putem, mreža moli sve čitatelje da potpišu peticiju i zaustave neprimjereno ponašanje aktivista i učesnika generičkih seminara na Jahorini.