Iako je danima najavljivano da bi veliko nevrijeme moglo zahvatiti Bosnu i Hercegovinu, koje je prije toga pregazilo centralnu Evropu, zvanično ono neće ući u našu zemlju. Razlog tome je problem administrativne prirode.

“Nevrijeme je stiglo na granicu Bosne i Hercegovine u predviđenom roku, ali već nekoliko dana je na granici zbog detaljnih kontrola i pregleda. Obzirom da nije riječ o osobi već o elementarnoj nepogodi, papirologija i procedure oko ulaska u našu zemlju su jako komplikovane i dugotrajne. Granična policija je u protekla dva dana provjeravala sve papire i zaključila da mu nedostaje jedan ovjeren papir atmosferskog pritiska, ne starijeg od 15 dana, zbog čega je vraćeno sa granice”, ističe portparol Granične policije BiH, Rizo Mutab.

Sve planirane katastrofe i vanredna stanja su otkazana zbog njegove nemogućnosti ulaska u našu zemlju.

“Meni je zaista žao što se ovo desilo, ipak je to poznato nevrijeme o kojem je pisala čitava Evropa i mi smo ga očekivali, ali zakon je takav. Žao nam je što ćemo ponovo biti zadnja rupa na sviralu koju svako obilazi, ali procedura je takva kakva jeste. Nevrijeme dalje može produžiti preko Srbije ili Hrvatske i dalje prema jugu, ali kroz našu zemlju neće moći proći”, dodao je Mutab.

Vrlo je izvjesno da će nevrijeme dalje se spuštati duž obala Jadrana niz Dalmaciju, obzirom da je i dalje u prostoru EU za koju ima dozvolu.