Jako nevrijeme koje je zadesilo našu zemlju, pored materijalne štete prouzrokovalo je i značajne ekonomske turbulencije. Kamatna stopa kredita kojeg dugujemo Međunarodnom monetarnom fondu je porasla za 7%.

“Ovo je drugi put u deset godina da nam skaču kamatne stope zbog nevremena, i to samo govori o labilnosti promjenljive kamate, zbog čega bi trebali biti jako oprezni u budućnosti. Prošli put nam je zbog naleta vjetra kamata skočila za 3% a sada za čak 7%, što je na postojeći kredit već 10% porasla i to je ogroman iznos. Nadamo se samo da će nevrijeme stati i da neće potrajati više dana, jer bi mogla rasti ponovo”, objašnjava Reuf Digitron ispred Centralne banke BiH.

Na podizanje kamatne stope pored jakog vjetra znatno utiču poplave, oborine i bilo koji drugi oblici elementarnih nepogoda.

“Ako izračunamo prema trenutnoj statistici, ukoliko nevrijeme potraje još sedam dana, mogla bi nam kamata skočiti za još nekih 2-3% što bi tek bio debakl. Mi nemamo sredstava da otplatimo kredit po izvornoj kamati, a kamoli da dodajemo na to naknadnu kamatu od preko 10%. Zato smatram da je najbolje da mi ni ne prijavljujemo da je bilo nevrijeme, ignorišemo ga da je uopšte tu pa nek pravi štetu kakvu hoće, sve je bolje od ovoga pa čak i ljudski životi”, dodaje Digitron.

Prema aktuelnim parametrima, dosadašnji krediti koje smo podigli od ovog fonda mogu biti optimalno isplaćeni za 175 godina, naravno ukoliko kamatna stopa ne bude i dalje rapidno rasla.