Nove mjere u Federaciji BiH prouzrokovale su nezadovoljstvo kod državnih službenika. Sistem klasifikacije na vakcinisan, prebolovao, testiran, navode da nije pravedan i jednak metod za sve uposlenike.

“Kao što znate, veliki broj naših kolega nije želio da se vakciniše. To je naše lično pravo i niko nas ne može natjerati da to učinimo. Zbog toga nema niko pravo da nas osporava pravo na nerad, i nemogućnost obavljanja svog nerada časno i pošteno. Zato smo bili uputili apel da se naše pravo ispuni onako kako treba, i na svu sreću su nadređeni imali sluha”, ističe Ševko Neradić, predsjednik sindikata državnih službenika FBiH.

Vlada Federacije BiH je omogućila nevakcinisam uposlenicima javnog sektora, da svoj posao koji ne obavljaju od sada prebace remote i da ga ne obavljaju od kuće.

“Smatramo da je ovo jako pošteno, ići će nam i dalje puna plata, doduše bez toplog obroka i karte ali je to ok. Nije neki veliki iznos a i kući smo svakako. Jest da čovjek kada ne radi, a još je pri tome i kući više troši, ali nema veze. Mi smo odlučili da nam je ovo dovoljno kao što i jeste. Ako nekome zafali novca, imat će priliku da pronađe drugi posao sa strane, a i naši poslovi su takvi da možemo dizati kredite dok ne pocrkamo”, dodao je Neradić.

Određeni broj državnih službenika koji se vakcinisao, nakon što su čuli za ovu odredbu, zatražili su da im se vakcina isiše iz organizma u nadi da će i oni prebaciti svoje neobavljanje posla od kuće.