Turistička sezona u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na obali Jadranskog mora u punom je jeku, ugostitelji i hotelijeri zadovoljno trljaju ruke, a turisti uživaju. U Neumu vlada atmosfera kao da nema, niti je ikad bilo pandemije korona virusa.

No, upravo su pandemija i stroge epidemiološke mjere naših susjeda, Hrvatske i Crne gore, doprinijele ovako užarenoj turističkoj sezoni u Neumu. Zbog toga, mještani Neuma i predstavnici lokalnih vlasti donijeli su odluku da će u toku ljeta u centru Neuma podiči spomenik u čast koronavirusu.

„Naša lokalna zajednica imala je raznih izazova u prethodnim godinama. Kada je bilo teško znali smo se obratiti višim nivoima vlasti, privrednicima, strankama, Gospi, ali ništa nas nije poguralo kao ova korona. Zato smo odlučili da joj se odužimo bar na ovaj simboličan način. Rebalansom budžeta i mi smo se morali prilagoditi ovoj novonastaloj situaciji s virusom, ali mi nećemo ništa ulagati u zdravstvo, već ćemo nekoliko milijuna maraka izdvojiti za navedeni spomenik“, kažu iz Općine Neum.

Također je donesena odluka da, ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka slika i zemlje regiona ostave zatvorene granice do kraja sezone, spomenik u čast koroni podignu i na Svitavi.

„Već smo izdvojili određena sredstva za hitnu izradu tabli „Korona free zona“, koje ćemo postaviti na svim prilazima Neumu, s mora, kopna i zraka. Jer vidite, ovdje sve vrvi od turista, čak i iz drugih zemalja dolaze, krše se sve epidemiološke mjere, ali mi nemamo zaraženih. Ipak, korona je zaslužna za sve ovo što imamo. Zato, sljedeći potez je izgradnja spomenika na Svitavi. To je minimum što možemo“, potvrđeno nam je iz Općine Neum.