Vodeća kompanija za distribuciju i proizvodnju serijskog i filmskog programa Netflix, odlučila je da jedan bh. naslov uvrsti u svoju bogatu listu za emitovanje. Riječ je o životnom, live footage dokumentarnom serijalu koji je baziran na istinitoj priči.

“Odlučili smo da novu jesenju shemu 2021-2022 obogatimo sa više dokumentarnog programa, obzirom da smo u protekloj sezoni gledateljima distribuirali jako veliki broj serija igranog karaktera. Tragali smo za dokumentarcima širom svijeta i drago nam je da ćemo producirati i distribuirati jedan fantastični naslov iz Bosne i Hercegovine ove sezone. Zanimljivost ovog koncepta koji tamo prave je da je zapravo rađen bez scenarija, već sami akteri kreiraju priču kakvu god oni žele”, kaže Melanie Gillbert, šefica odjela za dokumentarni program Netflix-a.

Ova kompanija će osigurati svu adekvatnu opremu za snimanje prijenosa Skupštine KS, kako bi gledateljima širom svijeta što bolje približila atmosferu koja tamo vlada.

Te sjednice se već godinama prenose uživo, ali kvaliteta režije i slike je daleko od zadovoljavajućeg. Ipak se to radi preko javnog servisa gdje sjedi nestručan kadar, zato je potrebno da malo investiramo u tehniku. Sami akteri po sebi su već filmski, tako da tu nećemo ništa mijenjati. Radnja je tragedija sa elementima komedije obzirom da zaista zanimljivi likovi sjede u tim foteljama i odlučuju o sudbini tog kantona. Smatramo da će postati veliki hit u svijetu i da će mnoge države izvući velike pouke iz njihove tragedije”, dodaje Gillbert.

Netflix planira za početak snimiti jednu sezonu, a ukoliko na narednim izborima u skupštinske klupe sjednu isti likovi, onda će krenuti u realizaciju još četiri sezone.