U proteklih nekoliko sedmica na području Kantona Sarajevo, izvedeno je nekoliko policijskih akcija prilikom kojih je došlo do lišavanja sloboda velikog broja uličnih dilera narkotika. Ove akcije su prouzrokovale nestašicu spida u gradu, a naš narod snalažljiv kakav i jeste, odmah je pronašao alternativu.

“Mi smo pohapsili na desetine lica koja se sumnjiče kako za prodaju narkotičkih sredstava na ulicama, tako i za organizovani transport i nabavku robe. Međutim sve ovo pada u vodu, jer smo u proteklih nekoliko dana zabilježili nevjerovatan fenomen naglog porasta prodaje Domestosa širom grada. Vjerovatno da korisnici sami direktno koriste ovu hemikaliju kako bi im kompenziralo efekat spida, što je problem jer smo mislili da ćemo riješiti ovaj problem u velikoj mjeri nakon masovnih hapšenja”, istakao je Dragan Zakon, komandant akcije “Nozdrva 2022”.

Sada policija trenutno ima problem da liši slobode svaku osobu koju uhvati na djelu kupovine većih količina Domestosa, jer ne postoji zakonska regulativa po kojem osnovu bi ih mogli privesti.

“Oni nas trenutno drže u šaci i to ne govorim samo o konzumentima već i o onom malom broju dilera koje još nismo priveli. Uhvatili smo do sada nekoliko momaka ali nemamo osnove za hapšenje. Jednog smo presreli sa desert pakovanja Domestosa, vidno nadrogiranog koji kaže da ima balkon od 250 kvadrata i da ga mora očistiti. Mi vrlo dobro znamo da nas laže ali mu ne možemo ništa jer ne postoji propisan zakon koliko legalne hemije možete imati u posjedu, tako da su nam faktički ruke vezane”, dodao je Zakon.

Školska igrališta, šetališta i parkovi iz dana u dan postaju sve više deponije za prazne ambalaže Domestosa, jer ljubitelji brzih hemija trenutno koriste njih dok se dileri spida ne vrate na ulice.