Od 1. juna na snagu stupa novi zakon o zatamnjivanju stakala na automobilima i uveden je na nivou čitave države. Stanovnici pojedinih naselja se u već iskazali svoje nezadovoljstvo, a Alipašino naselje od sinoć tresu eksplozije i nemiri.

“Mi ćemo grad zapaliti ako treba kako bismo istjerali svoju pravdu i izborili se za osnovna prava. Pa jesu li oni normalni, čuj smije staklo biti samo 30% zatamnjeno?! Pa koji ću ga klinac zacrniti ako će da me vide kroz staklo?! Oni nisu normali, evo od sinoć na hiljade stanovnika Alipašina je izašlo na ulice i protestuju, jer kod nas svaka deseta osoba nema zatamnjena stakla”, kaže stanovnik Alipašina pod nadimkom Hole.

Navode da je taj ulični stil života znatno ugrožen, i da su zatamnjena stakla jedan od najprepoznatljivijih elemenata tog stila.

“Kako ja sad da radim?! Ja se bavim valjanjem. Ko poznaje žargon jasno mu je šta radim, imam mnoge klijente i poznat sam u ovom poslu. U opisu mog posla je da se nekad i zapuca, a kako ja sad da se primaknem meti ako me vidi u autu ko sam?! Belaj je to znaš, jer ja gubim element iznenađenja. Ili kada prolazim pored murije, odmah skontaju ko sam i zaustavljaju me. Uslovi za rad su mi baš otežani i ja ću ovdje paliti gume i razbijati izloge dok se ovaj zakon ne ukine, jer nemam više izbora”, dodaje Hole.

U nemirima koji traju od sinoć, oštećeno je nekoliko privatnih subjekata, 17 osoba je hospitalizirano zbog lakših i težih tjelesnih povreda, a čak pet policijskih automobila je zapaljeno.