Koncert Gorana Bregovića povrh Sarajeva, koji je zakazan za 24. august na Bijeloj tabiji, podijelio je Sarajlije, političare, ali i estradnu scenu.

Sve bi prošlo možda i nezapaženo, u dobroj atmosferi i pjesmi, da Bregović u posljednje vrijeme, u domaćim i regionalnim medijima nije bez ustručavanja pričao o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, ratnom dovojvodi Aleksandru Vučiću i poratnom voždu Miloradu Dodiku.

I dok jedni kažu da su u Sarajevu svi dobrodošli, pa bujrum ko hoće da sluša i gleda, drugi su izričito protiv promoviranja četničke ideologije i gostoprimstva mrzitelju Bosne i ratnoj pobjegulji. No, u cijelom tom haosu gotovo neopaženo je prošlo reagovanje Neleta Karajlića, koji je i sam našao za shodno da uloži protest na ovakav tretman Bregovića u Sarajevu, koji mu je privremeno oduzeo titulu dežurnog sarajevskog četnika.

“Ovo je previše i za Sarajlije. Pa odvadite malo. Goran Bregović jest’ šupak, ali ne može bit’ veći od mene. Dovoljno je što ste mu za koncert dali tabiju kojoj niko nije smio ni prismrditi, sad hoćete i titulu dežurnog četnika da mu uvalite preko reda. Pa, ne ide to tako lako. Brega je u Beogradu četnik, ali u Sarajevu nikad neće biti. Poslušajte svaki njegov javni nastup, na hljeb ga namazat’. Ja da sam na njegovom mjestu koncert bi mi se zvao Tri prsta iz Sarajeva. Ali nisam”, navodi razočarani Karajlić.

Spomenuo je u ovom reagovanju Karajlić i ranije nasrtaje nekih javnih ličnosti na njegovu dugo i ljubomorno čuvanu titulu dežurnog sarajevskog četnika, poput Emira Nemanje Kusturice, Marije Šerifović, Nede Ukraden, Harisa Džinovića, Lepe Brene, Miroslava Ilića, koji su završili neslavno. Također je podsjetio na svoj nedavni boravak u glavnom gradu BiH, koji je popraćen uz najviše sigurnosne standarde.

S druge strane, Nele se osvrnuo na to da je on godinama radio na dobijanju te titule i da ovakav prevrat za jako kratko vrijeme nije fer. Kako navodi, pojavljivao se u više od 100 emisija u kojima je radio za ovu laskavu titulu, a Bregović mu je to preuzeo sa samo dvije, tri rečenice.