Nakon nekoliko mjeseci zagađenje zraka koje je bilo u pojedinim trenucima i opasno po život, građani Sarajeva konačno imaju priliku da uživaju u čistom zraku. Već nekoliko dana u Sarajevu zrak nije opasan po život, a zagađenje i magla skoro da i ne postoje. Zbog svega toga nekoliko građana glavnog grada požalilo se na respiratorne smetnje zbog kako navode prečistog zraka.

“Došlo je ovo doba godine u kojem mi očekujemo zagađenje zraka, maglu i smog. Međutim, ove godine situacija je skroz drugačija. Imali smo malo to zagađenje i bilo nam je super, ali sada je odjednom došlo sunce i neki čist zrak na šta mi nismo naviknuti. Ja lično imamo ozbiljnih problema sa plućima jer je zrak jednostavno prečist za nas koji godinama živimo u Sarajevu i ne možemo to da podnesemo. Nadam se da će se zrak što prije ponovno zagaditi i da će postati opasan po život jer samo takav zrak nam odgovara”, rekao je Halim Respirator iz Sarajeva.

Sve više građana sa respiratornim smetnjama uslijed prečistog zraka u Sarajevu odlučila je potražiti liječničku pomoć.

“U zadnjih nekoliko dana stvarno imamo veliku navalu ljudi koji se žale na respiratorne smetnje. Razlog za to je prečist zrak u Sarajevu zadnjih nekoliko dana. Pluća građana jednostavno nisu naviknuta na ovoliku količinu čistog zraka u gradu i zbog toga građani osjećaju bol i pritisak u prsima. Mi do sada nemamo neku metodu liječenja ovoga, a jedino što možemo pratiti situaciju sa zagađenjem u Zenici i drugim gradovima BiH pa tamo poslati pacijente da se malo nadišu zagađenje i vrate pluća u normalu”, rekao je doktor Arnel Stetoskop iz Sarajeva.