Zastupnik SDA u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Safet Softić, uhvaćen je u klasičnu zamku u koju pada svaki neiskusni političar. Zbog toga je odlučio javno da govori.

“Prije svega morate shvatiti da sam ja u politici tek skoro 30 godina, i da ne mogu pohvatati sve detalje ovog našeg kompleksnog, političkog sistema. Ima tu zaista mnogo pravila koje treba dobro protabiriti, i ja baš nisam stigao do ovoga oko čega se govori proteklih nekoliko dana. Da, tačno je da sam podržao inicijativu Damira Arnauta ispred kluba Naše stranke, ali nisam znao o čemu se radi”, ističe neupućeni Safet Softić.

Softić do kraja nije shvatio pravilnik, pa je podržao inicijativu koju prethodno nije pročitao, zbog čega je tek nakon glasanja imao moralnu potrebu da se ispravi.

“Ja stvarno nisam imao pojma da se inicijative prethodno trebaju pročitati, prije nego glasamo za njih. Meni su do sada samo rekli da moram dizati ruku i to je to. Nisam znao da se treba nešto analizirati, pa nemam ja vremena za to! Najbolje je meni bilo kada nisam uopće ni predlagao, niti glasao za neke inicijative. Eto meni je krivo, ako možete halaliti, ja bih vam bio zahvalan”, dodao je Softić.

Pored izvinjenja, dao je obećanje da će raditi na sebi, i od sada isključivo dizati ruku “Za”, kada mu stranka da instrukcije da to uradi.