Vatrena kugla ogromnih razmjera već peti dan zauzima mjesto na sarajevskom nebu. Naučna zajednica i dalje ne može da da tačne odgovore.

Podsjećamo, neidentificirani leteći objekt koji je kasnije identificiran kao kugla užarene plazme pojavio se po prvi put na istočnom horizontu u ponedjeljak. Svaku večer od tada ovaj NLO nestane na zapadnom kraju nebeske kape, a svako jutro ponovo “izađe”.

“Nemamo pojma šta je ovo. U potpunosti smo iznenađeni. Mikroklima grada i okoline je izvan ravnoteže. Za ovo doba godine i dalje je karakteristično ritmičko smjenjivanje smoga i kiše, uz veliku koncentraciju čađi. Trenutno o uobičajenim uslovima nema ni govora – svjetlusti je trostruko više nego inače, toplije je.” rekli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U sarajevskoj kotlini primijećeni su porasti temperature od čak 8 stepeni celzijusove skale, što naučnici povezuju sa velikom količinom svjetlosti koja dolazi od vatrene kugle. Iznenađujuća posljedica ovog scenarija je i veći broj šetača u centru, bolja posjećenost predavanja po fakultetima i još neprijatniji ugođaj u tramvajima.

Neki naučnici idu tako daleko da pretpostavljaju da je ova leteća kugla zapravo oduvijek tu, ali je Sarajlije nikad nisu mogli vidjeti zbog tmurnog vremena i velikog zagađenja. Iz Hidrometeorološkog zavoda ove tvrdnje nisu htjeli komentarisati.

“Svim građanima preporučujemo da izađu i vide sami za sebe šta misle o ovome. Meni iskreno ne smeta, mogu i u kratkim rukavima na posao.” dodali su iz Zavoda.