Brookhaven National Laboratory (New York, SAD). Genetičari biološkog departmana iz Uptona objavili su danas na svom portalu da su uspješno dekodirali kompletnu mapu gena Emira Kusturice, poslednjeg religijskog konvertita iz doba karbon-paleozoika. Kusturica, ili kako je poznatiji pod svojim latinskim imenom немањикус басистус, široj javnosti je poznat iz dokumentarnih serijala Sjećaš li se Dolly, Krede?, Underground – Evolution, Park iz doba Jure i Čudnovate zgode Šegrta Hlapića, snimljenih po njegovim dogodovštinama.

Nakon izvršenog mapiranja, biolozi su uspjeli da izdvoje ogromnu količinu genetskog materijala, na osnovu koga su ustanovili da Kusturica pored što sadrži primjese skoro svih danas postojećih nacija, takođe posjeduje genski potpis davno izgubljenog indijanskog plemena Mohikanaca, što bi Emira učinilo prvim ikada, ali i Poslednjim Mohikancem. Kusta je iskazao značajnu dozu interesovanja za svoje novootkriveno porijeklo, priznajući da je zaintrigiran da razmisli o novoj transformaciji nacionalnog identiteta.

Biolozi su analizirali i graditeljske sklonosti koje je Kusturica ispoljio u novijoj istoriji (Andrićgrad, Drvograd), na osnovu čega se ispostavilo da arhitektonski potpis koje on posjeduje odgovara potpisima nađenim na čuvenim prirodnim građevinama. Praćenjem baš tih arhitektonskih tragova, naučna zajednica vjeruje da će konačno moći dobiti odgovor na fundamentalno metafizičko pitanje – da li je zaista Troja izgrađena u Gabeli?

Naučnicima je upravo Emir bio interesantan za proučavanje, jer je uspio da preživi tolike turbulentne periode u razvoju Zemlje, poput diktatura Miloševića i Dodika. Analizom njegovg DNK, naučnici su smatrali da će biti u stanju da sintetišu novu vrstu sistemskog beskičmenjaka, koji će uvijek biti u stanju da preživi bilo kakvu socio-kulturološku katastrofu. “Njegova sposobnost da se prilagodi režimu je nadasve fantastična. Kada god postoji nekakav politički zaokret on je prosto u stanju da uzgoji novo lice, da se tako izrazim u nedostatku bolje riječi” – kaže za naš magazin prof. dr. Ernest Moking, vođa naučno-istraživačkog tima koji je istraživao fenomen Emira Kusturice.

Od našeg stalnog dopisnika,

Sesa Gronemiri