Rezultati istraživanja kojeg su radili HDZ, SDA i SNSD, a koje se bavilo manjkom nacionalizma i njegovim posljedicama, pokazalo je kako upravo ovaj nedostatak stvara generacije djece koje nisu sposobne razlučivati dobro i loše. Istraživanje je rađeno na uzorku od 250 djece različitih nacionalnih pripadnosti i predstavlja najveće istraživanje o djeci ove vrste.

‘’Vidite šta se dešava sa djecom kad nema dovoljno nacionalizma i fašizma. Imaju vremena da snimaju neke klipove po Youtube-u i stavljaju svasta nesto na Facebook i Instagram. Kad ste vidjeli neko dijete opterećeno nacionalizmom da se ovako prosipa.’’ kažu iz istraživačkog tima.

Vođe istraživanja, sa predsjednikom tima Draganom Čovićem kažu kako je za djecu pogubno da žive bez nacionalističkih vrijednosti. ‘’Ova djevojka s ovog videa o kojem smo maloprije govorili, pa ona je čak i samosvjesna dovoljno da je ovo uništi do kraja života. Kad si nacionalista, ti si glup i ne može te niko toliko ubiti u pojam, da se tako izrazim. Sve i da ispadneš budala na interenetu, nije te briga, dosljedan si svojim vrijednostima i svome narodu i imaš njega da te zaštiti. Zato se moramo vratiti takvim ideologijama i ne dopuštati više djeci da budu toliko samosvjesna i neopterećena.’’ kaže Čović.

Plan je da se nakon istraživanja razviju novi planovi obrazovanja koji bi djecu ‘’izveli na pravi put’’ kako piše u ciljevima učenja ovih planova i kako bi se u društvo vratile prave fašističke vrijednosti. Ovo će, nadaju se, spriječiti djecu da razmišljaju o drugim stvarima i da imaju uopće vremena za bavljenje nekim stvarima koje ih mogu dovesti u rizične situacije za njihovo emotivno i mentalno razvijanje.