Fudbalski klub Sarajevo je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka na stadionu Asim Ferhatović Hase ugostio čuveni Celtic.

Pred utakmicu u glavnom gradu BiH pravi navijački praznik. Sarajevski pabovi bili su puni, navijači slavnog škotskog kluba uživali su u navijačkim pjesmama i jeftinom pivu. Neki su porciju ćevapa podijelili i s navijačima Bordo tima i sve je prošlo u pozitivnoj atmosferi do pred sam početak meča.

U centru grada krenulo je okupljanje navijača Celtica, kako bi zajedno uz navijačke pjesme krenuli ka Koševu. Navijači koji su očigledno popili nekoliko piva viška, uz veliki pljusak koji je protutnjao Sarajevom uspjeli su izgubiti grupu. Slijedivši zelene dresove našli su se na skupu Stranke demokratske akcije.

Naime, simpatizeri ove stranke organizovali su doček i skup podrške turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je u tom trenutku trebao proći kroz centar Sarajeva. Dejvid Džonson, jedan od izgubljenih navijača, kaže da ga je zbunilo sve to zelenilo, ali i pjesme koje su podsjećale na navijanje.

“Malo smo popili, kiša je lila kao da smo u Glazgovu. Nekako je u startu sve izgledalo čudno. Pokušali smo naći našu grupu, odjednom smo vidjeli zelene majice i zastave i priključili se toj grupi. Bila je tu i pokoja zastava Turske, navijalo se na turskom i bosanskom, ali smo pokušali da se prilagodimo. I oni su nas čudno gledali jer smo nosili krigle piva, zabavljali se i navijali naše standardne pjesme. Nastao je delirijum kada se među nama pojavio neki čovjek s brkovima. Rekoše mi da je to turski predsjednik. Onda mi ništa nije bilo jasno, sve je izgledalo kao loš san”, kaže Dejvid Džonson dan nakon ovog nevjerovatnog iskustva.

S Dejvidom su među SDA-ovce zaglavila još četiri navijača Celtica. Inače, njih smo jutros zatekli u pritvorskoj jedinici zbog narušavanja javnog reda i mira, izazivanja ozbiljne prijetnje po državni poredak i ugrožavanja sigurnosti turskog predsjednika. Kažu, od konzula očekuju da ih izvuče u narednih pet-šest godina.

Dejvid i ekipa će boravak u Sarajevu pamtiti po tome što su prvi put u životu propustili nastup i pobjedu svog voljenog kluba.