2016. godine je započeto istraživanje svjetskih medicinskih stručnjaka, o štetnosti cigareta po ljude. Nakon nekoliko godina aktivnog istraživanja, u nekoliko zemlja svijeta, naučnici su došli do šokantnog podatka.

“U istraživanju je učestvovalo preko 10.000 ljudi dobrovoljno iz različitih zemlja, kultura, načina života, staleža, ali je rezultat isti. Kada razgovaramo o štetnosti cigareta, prvo na šta pomislimo su problemi s plućima i srcem, ali oni su tek na drugom i trećem mjestu. Naime, cigarete prvenstveno najviše štete vašem džepu, to je rezultat koji je pozitivan 98,9%. Osobama u svim krajevima svijeta, bez obzira na finansijsko stanje, cigarete žestoko udaraju na novčanik. Što je osoba imućnija, puši skuplje cigarete, tako da je omjer isti. Što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, tu je situacija najkritičnija. Njihove prosječne plate ne mogu pokriti ove troškove, a cijene cigareta se povećavaju iz godine u godinu. Balkanci u prosjeku konzumiraju preko jedne kutije cigareta dnevno, što je minimalni trošak 10 KM, odnosno 5 Eura. Kada to uključite u prosječnu plaću koja iznosi između 800 i 900 KM, statistika je porazna. Gotovo trećinu zarade mjesečne potroše na ovu ovisnost i tu leži korijen problema. Kada bi se riješili ovisnosti, njihove finansijske prilike bi bile znatno bolje”, ističe Connor Lucy, šef medicinskog tima za istraživanje s Islanda.

Ovim istraživanjem je riješen i mnogo dublji problem u zemljama Balkana, a to je da oni ustvari imaju dovoljno novca za život, samo ga popuše umjesto da investiraju u konkretne stvari.