Pripreme, aranžmani i dogovori po dva mjeseca unaprijed, samo su djelić furtutme koja počinje već početkom oktobra,te diktira period do kraja godine jednom mišlju: “gdje za novu godinu”. Višemjesečnim istraživanjem na Institutu za mahmurologiju i noćne provode, tim stručnjaka je došao do detaljne analize ovog fenomena.

Testirajući mišljenja, koncepte, načine i metode proslave nove godine, urađeno na preko 100 000 primjeraka osoba različitih životnih dobi, imovinskog stanja, nacionalnosti i vjerske tradicije. Došli smo do rezultata koji su 98,9% tačni, što ovaj eksperiment svrstava u uspješne, da je doček nove godine dernek ko i svaki drugi”, rekao nam je Mujo Čorbica, specijalista za mahmurluk i član istraživačkog tima.

Jedino što doček nove godine pravi pometnju je taj što ga svi slave, te stvara lažnu sliku da je drugačiji od drugih derneka.

“Metodama promatranja, intervjua, te analizama iz krvi, zaključili smo da je mahmurluk potpuno isti kao i nakon svakog drugog derneka, te da je trpeza u pet deka s ostalim večerima. Prejedanje, pretjerana konzumacija alkohola, kao i spavanje do tri sata narednog dana, apsolutno su iste karakteristike kao ostalih derneka”, dodaje Čorbica.

Dakle, ukoliko niste organizovali ništa spektakularno, uplatili neko egzotično putovanje, ili vam čak nije ni do kućnog derneka, uopšte nije sramota ostati kod kuće i prespavati doček ukoliko to želite.