Grupa naučnika s Univerziteta u Sarajevu nakon godina mukotrpnog rada i truda došli su do revolucionarnog zaključka, koji prijeti da pomuti poredak stvari u odnosima između muškaraca i žena i u odnosu rodnih uloga u tradicionalnom društvu, kakvo je bosanskohercegovačko. Naime, naučnici su otkrili da muškarci koji operu suđe u svojoj kući neće imati nuspojavu da im otpadne ćuna, već naprotiv, ništa se njihovoj ćuni neće desiti.

“Još uvijek smo svi kao ljudi od nauke šokirani ovom informacijom i zaključkom do kog smo došli, a koji zaista nije namješten i ono fejk. Dakle zaista, sve muškarčine na Balkanu mogu da se opuste i da sada definitivno operu suđe za sobom jer se njihovom ponosu i diki neće ništa desiti. Mi smo istestirali sve opcije i zaista nijednom našem ispitaniku nije opala ćuna nakon što su oprali suđe iza ručka umjesto svojih boljih polovina ili majki. Naše ispitanike i pokusne kuniće smo dobro morali da platimo, jer se niko nije htio tek tako prepuštati riziku da ostanu bez ćune. No, na kraju svega prošli smo i bolje nego što smo očekivali. Preponosan sam na nas sve i na rezultate našeg istraživanja. Naravno, ne treba ovo sad iskorištavati, jer ne znamo tačno koliko dalekosežne posljedice mogu biti kada se više puta dnevno ili sedmično ponavlja radnja pranja suđa od strane jednog muškarca, ali ono što da ne, isprobajte, testirajte, javite nam” – izjavio je za naš portal Enes Mamica.

Ovakvo revolucionarno otkriće kosi se sa svim zakonima fizike i hemije, te prijeti da poremeti kompletan sistem vrijednosti koji postoji na ovom poluotoku i koji je godinama godio svima.