Naučnici iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta su se uključili u akciju da spase stanovništvo Federacije BiH, ali i cijele države.

Naime, u jeku pandemije koronavirusa, većina naučnika koji za to imaju uslove se bavi pokušajem otkrivanja vakcine za ovaj virus. No, neki naučnici su se ipak odlučili da pomognu građanima FBiH i potraže vakcinu za premijera ovog entiteta Fadila Novalića.

“Radimo na tome već nekih mjesec dana, otkako smo shvatili da je on veći problem od koronavirusa. Krenuli smo s laboratorijskim testiranjima i pokušavamo da nađemo antitijela za njegovu pojavu. Ne možemo se pohvaliti da nam ide dobro. Ovo je možda i najjači virus koji smo ikad vidjeli. Preživljava u nevjerovatnim uslovima u kojim smo ga testirali. Pokušali smo s različitim ekonomskim antitijelima i skoro niko ništa nije mogao. Uskoro ćemo probati s tijelima izvađenim iz Svetlane Cenić. Ako i to ne bude radilo, bojimo se da ćemo morati odustati. Ne znam, nasekiran sam”, rekao je Mik Menzura, naučnik rukovodilac ovog projekta.

Kako saznajemo, uskoro bi mogli pozvati doktora Rijada Konjhodžića i Damira Marjanovića, kao lokalne naučnike koji bi možda mogli imati neko veće poznavanje lokalnih virusa.