Naučnici s Instituta za avijaciju i džender studije u Londonu su napravili veliko istraživanje u proteklih 10 godina su radili na jednom jedinom projektu, a to je patent čestitke za Osmi mart, Međunarodni Dan žena.

Naime, 60 naučnika je radilo vrijedno i jako proteklih 10 godina i potrošilo 70 miliona funti, kako bi se došlo do konačnog odgovora koji je to način da se čestita ovaj značajan datum, a da se niko ne uvrijedi.

“Dug je to proces bio. Predug. Toliko je frakcija danas na svijetu koje tretiraju ovaj datum. Neki tvrde da ga ne treba slaviti uopće, jer žene nisu jednake ni dan danas, a neće biti još zadugo na cijelom svijetu. S druge strane imamo ljude koji govore da treba slaviti, jer je to jako bitan datum, zato što su žene koje su se borile za jednakost preživjele određenu žrtvu da bi se to danas obilježavalo i slavilo, te da bi žene imale ikakva prava, jer iz te pozicije je bilo potpuno drugačije gledati. Ima ovih što se fokusiraju na riječi i postupke prilikom samog čestitanja. Tako da, ovo istraživanje je bilo zaista potrebno i svijet će biti mnogo ljepše mjesto za živjeti nakon što ustanovimo koja je to čestitka zadovoljavajuća za sve”, rekla je direktorica instituta, Rachel Equality.

Kako navode, krenulo se od veoma kompleksne čestitke, koja je imala zastupljene sve moguće grupe, te je imala 457 fus nota koje su navodile izvore i reference unutar čestitke. Sama čestitka je bila dužine 37 stranica sitno kucanog teksta. Međutim, kroz vrijeme, naučnici su došli do zaključaka da neki dijelovi koji zadovoljavaju jednu grupu, vrijeđaju neku drugu, treću ili 17. Stoga, nakon 10 godina pokušavanja, fokus grupa, izmjena došlo se do jednog konačnog odgovora.

“Sretan 8. Mart” je jedini pozdrav na koji se iznad 92% grupa neće uvrijediti. Stopostotni učinak nije uspjela postići ni jedna čestitka.