U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je na nekoliko lokaliteta postavljen natpis “I love Sarajevo”. Ovaj mamac za turiste koji se žele fotografisati pored njega, zapravo nije postavljen kako bi se popravila estetika grada, već da bi posjetitelji imali orijentaciju gdje su izgubili novčanik i ostale vrijedne predmete.

“Veliki broj džeparoša u našem gradu za vrijeme turističke prave ogromne probleme za naš turizam. Jedan broj je od ranije poznat policiji tako da ih naše patrole presretnu prije nego što počine neku kriminalnu radnju, ali nam veće probleme prave džeparoši iz drugih gradova, koje ne poznajemo, te dođu tu na par dana kako bi opljačkali što veći broj turista i vratili se nazad prije nego ih skontamo. Od sada će procedura džeparenja biti nešto drugačija”, kazao je Nijaz Ljuti, ekspert za džeparenje i sitni kriminal, te jedan od glavnih inicijatora za postavljanje natpisa.

Džeparenje će se od sada vršiti putem zakonskih procedura, te će svi džeparoši morati imati dozvole za krađu.

“Baš kao što je potrebno da dobijete dozvolu da nastupate na ulici kao muzičar, tako će od sada biti i za džeparenje. Plaćanjem mjesečne dozvole u iznosu od 200 KM, plaćate i porez na džeparenje, te smijete raditi ovaj posao sve dok vas ne skontaju i ne prijave. Džeparoši će se od sada moći kretati i djelovati jedino u rejonima u kojima stoji natpis, a policajci ih neće hapsiti sve dok ih građana ili turisti ne prijave. Dakle ukoliko policajac primijeti krađu a osoba koja je napadnu ne, on neće reagovati jer je džeparoš platio dozvolu za rad”, dodao je Ljuti.

Ovim potezom će se u velikoj mjeri napuniti budžet, kako bi državni aparat imao osigurane plate. Također se planira puštanje u promet dozvola za tuču, gdje će pojedinci koji imaju dozvolu, moći izazivati nerede u periodu iza 20 sati navečer.