Uvođenjem nove zakonske odredbe po pitanju obrazovanja na svim nivoima Bosne i Hercegovine, maksimalno se stalo u zaštitu i integritet učenika. Loše ocjene su prošlost i od sada će ih moći dobijati samo djeca čiji roditelji to dozvole.

“Ocjene su od sada stvar izbora, baš poput vjeronauke i još pojedinih predmeta. Dali smo roditeljima izbor da li žele upis određene ocjene svom djetetu ili ne, kako bi ispoštovali odluku svakog roditelja. Jedinice i loš prosjek danas kod djece stvaraju najveću traumu i ubijaju svaki motiv da nešto nauče, i samo pronalaze moduse kako da dobiju zadovoljavajuću ocjenu. Ovim zakonom smo toj negativnoj praksi stali u kraj i od sada će sve biti bolje”, ističe Mediha Zbornica, nastavnica i pokretačica ove inicijative.

Medihu je lično iskustvo ponukalo da pokrene ovu inicijativu, koju su na kraju sva ministarstva obrazovanja jednoglasno usvojila.

“Imala sam problema ranije da mi roditelji dolaze u školu, prijete na raznorazne načine jer nisu zadovoljni ocjenom. Ja im kažem da mu ne mogu dati prolaznu ako ne izađu na kontrolni ali oni neće ni da čuju. Ovako ćemo svaki put nakon prijedloga ocjene, djetetu dati da ponese rad kući, a ujutro će vratiti saglasnost roditelja da li je ta ocjena ok ili nije. Ukoliko im nije odgovarajuća, mogu biti slobodni napisati svoj prijedlog pa da pronađemo neku sredinu”, dodala je Zbornica.

Ovom praksom će se također većem broju djece omogućiti kvalitetan ljetni raspust da se odmore, jer se neće morati brinuti oko popravnih ispita.