Vršnjačko nasilje u školama širom BiH nažalost je postala već normalna pojava. Međutim, sve više slučajeva je zabilježeno nasilja učenika nad nastavnicima za koje nadležne institucije nemaju rješenja. Kako bi se barem malo odbranili mi smo danas fino zatražili da nam se dozvoli nošenje oružja u školama.

“Često smo žrtve nekog vida nasilja. Bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom ne bude nam ugodno ni malo. Zakon nam ne dozvoljava da prema učenicima reagujemo onako kako bi trebalo i zbog toga smo dosta ograničeni kada su metode vaspitanja u pitanju. Često nam znaju doći i roditelji i napadati nas kako mi ne znamo sa njihovom djecom i da smo mi kao nastavnici ustvari krivi za loše ocjene njihovog djeteta. Kako bi se barem malo odbranili od takvih situacija mi smo danas tražili da nam se fino dozvoli nošenje oružja u školama”, rekao je Filip Kreda, predsjednik sindikata nastavnika BiH.

Nastavnici su naveli da traže dozvolu za nošenje oružja koje će služiti isključivo u samoobrani.

“Ne moraju nam dozvoljavati sada neke automatske puške da nosimo po školi, ali neki pištolj ili nož ne bi bili na odmet. Ne možemo stvarno više trpjeti ponašanje ni učenika ni roditelja. Kada bi oni znali da mi negdje u ladici imamo utoku odmah bi drugačije postupali. Ispadamo mi krivi što oni svoju djecu nisu vaspitali kod kuće na vrijeme kako treba. Mislim da je ovo prvi korak prema reformi kompletnog obrazovanja u BiH i nadamo se da će nadležni imati sluha za naš problem”, dodao je gospodin Kreda.

Prema prijedlogu sindikata nastavnici bi u škole mogli donositi vatreno i hladno oružje te razne palice, boksere i slične predmete koje bi u nužnoj samoobrani mogli koristiti.