Nacionalna aeronautička i svemirska administracija, poznatija kao NASA je raspisala novi konkurs za rješenje jednog velikog problema koji izgleda kompleksniji od slanja satelita u svemir.

Naime, NASA je uvidjela potencijal u Bosni i Hercegovini, nakon što je četrnaestogodišnji Dejan Lukić iz Bosanskog Broda patentirao nano satelit koji bi trebao da pošalje u svemir. Stoga je pala odluka da se uradi jedno istraživanje na polju političkog rješenja Godišnjeg nacionalnog plana – ANP-a.

“Ovo je korak koji smo odlučili poduzeti, jer nam nano sateliti što je ovaj dečko patentirao nisu donijele neku medijsku pažnju u toj zemlji. Čudno, ali tamo svi pričaju o nekom ANP-u. Eh sad, pošto smo shvatili da tamo postoje neki ljudi koji imaju potencijal i maltene su genijalni, jer ne dobijemo često od četrnaestogodišnjaka ovakve patente, dobro bi bilo da se sad neko pozabavi rješenjem tog ANP-a, jer je to izgleda komplikovanije i potrebnije od nano satelita”, rekao je James Bridenstine, direktor NASA-e.

Za ovaj projekat će ova agencija izdvojiti malo više nego za druge projekte, jer kako navode, sve što je vezano za politiku u BiH, inače košta znatno više od stvari u drugim industrijama.

“Nama je istraživanje talenata na cijelom svijetu jedna od glavnih aktivnosti. Iako smo do sada bili fokusirani najviše na polje nauke, fizike, astronomije i inženjeringa, sada smo odlučili napraviti presedan, jer u pitanju Bosna i Hercegovina. Uradili smo istraživanje i shvatili da je to definitivno zemlja presedana, pogotovo onih političkih, jer ne postoji država koja ima tri predsjednika. Zato apelujemo na mlade ljude iz cijelog svijeta da pokušaju dati odgovor na ovo veliko naučno pitanje – ANP”, zaključuje Bridenstine.