NASA-in novi projekat slanja space shuttlea u svemirsku orbitu je dobio novo ime.

Naime kako navode izvori bliski NASA-i, u čast odličnih odnosa između Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država ova organizacija odlučila odati počast Premijerki RS-a, Željki Cvijanović.

Program Norad 3891 B3 koji ima za cilj proširenje informacija o uslovima života na Marsu će sada da se zove Norad 3891 4S Željka Cvijanović.

Polijetanje je planirano 27. januara 2017. godine na Svetog Savu Prosvjetitelja najmlađeg sina Stefana Nemanje, brata kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog.

“Na ovaj korak smo se odlučili zato što je Republika Srpska pokazala ogromno zalaganje i želju da se sarađuje sa našom zemljom. U historiji nije zapamćeno da je neko izlup’o preko 20 miliona maraka za lobiranje i dobio sankcije”, rekao je Robert M. Lightfoot Jr izvršni administrator NASA-e.

O detaljima ove odluke je još dodao: “Od tih više od 20 miliona, mi smo primili sigurno veliki dio novca, jer lobističke firme plaćaju porez, a mi dobijamo novac iz državnih fondova. Stvarno nismo nikada do sada imali slučaj da neko toliko voli SAD i sve što je američko. Stoga smo se odlulčili na ovaj mali znak pažnje, pa na idućoj inauguraciji možda zaista dobiju prave pozivnice, a ne ove kupljene.”

Sa NASA-ine platforme u Hustonu će poletjeti na već spomenuti datum, a iznad područja Velike Srbije (između Minhena i Bakua) će proletjeti u 12:43 po lokalnom vremenu.