Poslanici Narodne skupštine RS u narednoj sedmici uputiće inicijativu Zemaljskom muzeju BiH da na doradu vrati gusle iz svoje postavke, zbog neautentičnosti i nevjerodostojnosti njihovog izgleda, zaključak je današnje hitne, 31. posebne sjednice.

Naime, u postavci „Zbirka muzičkih instrumenata“ Odjeljenja za duhovnu kulturu u Zemaljskom muzeju BiH nalaze se gusle stare više od 120 godina koje je, prema mišljenju NS RS, potrebno restaurirati. Zaključak poslanika NS RS sa današnje posebne sjednice je da bi guslama trebalo dodati zvanična obilježja Republike Srpske, kako bi one bile autentičnije i vjerodostojnije.

„Gusle su nematerijalno duhovno blago srpskog naroda koje nisu svojstvene drugim narodima na Balkanu i u svijetu, što je i ustanovio Etnografski institut u Stanišićima. Kako bi one vjerodostojnije predstavljale baštinu srpskog naroda, njima je potrebno dodati i zvanično obilježje Republike Srpske“, navodi se u saopštenju Narodne skupštine Posao restauracije gusala trebalo bi da obavi, prema zaključku Skupštine, Muzej Republike Srpske, a prema uputama Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS i Etnografskog instituta Stanišići (Bijeljina).

„Po dospijeću gusala i izvještaju Muzeja RS o stanju i mogućim izmjena, koji je Muzej dužan dostaviti u roku od sedam dana od dana dobijanja gusala, na nekim od narednih sjednica odlučićemo i koje je to obilježje najprikladnije, ali i moguće izvodljivo dodati“, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine.

Prema mišljenju društvene analitičarke Zorke Spojlić, ovo pitanje moglo bi izazvati oštre prepirke imeđu socijaldemokratske vlasti i demokratske opozicije, i to upravo po pitanju šta će biti motiv na guslama – amblem RS, ili bivši Grb Republike Srpske.

„Zvanična obilježja Republike Srpske, a vidjeli smo to i u slučaju sa Danom Republike, tema su oštrih polemika vladajuće ljevice i opozicione desnice. Vjerujem da se ta polemika neće moći izbjeći ni u ovom slučaju, s obzirom na to kakve emocije gusle bude i kod vlasti, i kod srpskog naroda“, rekla je Spojlić.

Ovu inicijativu u Narodnoj skupštini pokrenuo je Vukota Govedarica, predsjednik SDS, koji je u ranijim fazama gradnje političke karijere uporedo gradio i karijeru narodnog guslara. „Vjerujem da je pitanje gusala ključno nacionalno pitanje, i jedno od rijetkih iza kojih Dodik i SNSD neće moći prati i kriti svoj kriminal i korupciju. Srpska demokratska stranka izlila je temelj za stvaranje Republike Srpske, i dosljedno će se boriti i za njen opstanak i za njene interese. Čak i ako SNSD odustane od ove inicijative, mi nećemo“, zaključio je Govedarica.