Sve gora finansijska situacija u entitetu Republika Srpska, primorala je političke predstavnike ove društvene zajednice da razmotre i možda najradikalnije mjere do sada po pitanju plaćanja i finansiranja.

“Obzirom da smo na udaru sa svih strana, jedni nam stavljaju sankcije, drugi nam zabranjuju da koristimo strana kreditiranja, primorani smo da djelujemo u skladu sa mogućnostima. Mi želimo da naš entitet opstane i da prebrodimo sve ove krize, pa da konačno proglasimo nezavisnost, ali sada trenutno ne možemo proglasiti nezavisnost jedne opštine, a ne entiteta, toliko je loša finansijska situacija”, ističe predsjedavajući NSRS-a, Nenad Stevandić.

Ovo državno tijelo će na narednoj sjednici razmatrati mogućnost povratka čuvene teke, putem koje će se voditi poslovanja u narednom periodu.

“Mnogi naši građani imaju ideje ali nemaju novca, zato razmišljamo da vratimo teku. Jednog dana kada sve bude kako treba, svi ćemo naplatiti ono što smo zaradili, ali sada to nije moguće. Ovo će naravno da se odnosi i na malu i na veliku ekonomiju ukoliko se usvoji, nevezano da li ćete kupiti hljeb ili sklapate posao od pola miliona. Želimo da se sve može srediti na teku”, dodao je Stevandić.

Pored toga bi se vratili i čekovi umjesto plata, putem kojih bi se uzimale osnovne životne namirnice i zamijenile bi novac privremeno.