Vlada Kantona Sarajevo danas je implementirala zakonsku odredbu koja je usvojena prije nekoliko dana. Svi učenici osnovnih škola će od bonova koje dobiju za užinu, moći platiti nargile u svim objektima u Kantonu Sarajevo u kojima se prodaju.

“Prateći želje i potrebe mladih, željeli smo riješiti jedan veliki problem koji imamo u kantonu, a tiče se prije svega finansija učenika. Znamo koliko su mala primanja u našoj zemlji, te koliko košta školovanje svakog roditelja, te popratni troškovi za njihovu djecu. S obzirom na to da bacaju većinu novca od užine za nargilu, te hodaju pola dana gladna po gradu, ovim mjerama ćemo im omogućiti da kupuju nargile bonovima koje plate na početku školske godine. Tako da će novac koji dobiju za užinu dodatno, zaista mogli trošiti na istu. To će spriječiti mnoge probleme koje trenutno imaju s njima”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Veliki problem su neuhranjena djeca koja često padaju u nesvijest zato što konzumiraju nargilu na gladan stomak, te im vremenom te loše navike mogu prouzrokovati velike zdravstvene probleme.

“Pogledajte samo današnju djecu, to je sve suho i osušeno, oni samo dudlaju nargile po čitav dan i ne jedu ništa. Morali smo spriječiti taj trend, jer ako ovako nastave izgledat će kao da im roditelji ne daju da jedu. Reakcije su već krajnje pozitivne, a mi smo već poslali dopis svim ugostiteljskim objektima da djeca mogu konzumirati nargile na osnovu bonova za užinu. Svi će se morati pridržavati pravila i ukoliko budu naplaćivali ilegalno, snosit će sankcije”, dodao je Forto.

Svako dijete koje posjeduje kupon, moći jednom dnevno naručiti šišu u bilo kojem nargila baru, što je sasvim dovoljno za njegove dnevne potrebe, te da mu jedna nargila može smiriti apetite barem na 24 sata.