Zbog obilnih padavina i nemogućnosti infrastrukture da se iznese sa tim problemom, širom Bosne i Hercegovine prouzrokovane su poplave epskih razmjera. Međutim, da nam je kreativnost i agilnost jača strana, pokazuje i primjer mladih i perspektivnih ljudi koji su nemilu situaciju uspjeli pretvoriti u jako korisnu stvar za svoju okolinu i društvo.

“Mi smo došli na ideju da organizujemo prvu Pofalićku regatu, obzirom da ovo naselje poplavi minimalno tri puta godišnje, shvatili smo da ovo može preći u tradiciju. Pofalićka regata je otvorena za sve zainteresovane, te je revijalnog karaktera. Ovo je čisto program koji želimo ponuditi građanima, kako bi se u ovim kišnim i tmurnim danima malo opustili i pobjegli od svakodnevne depresije”, objasnio nam je organizator Meho Kajak.

Regata će krenuti s Huma, te će obuhvatiti rutu od nekoliko kilometara.

Početna pozicija biće Hum odakle će krenuti svi takmičari. Zatim put dalje trasira u pravcu ‘Plavog granapa’, Pofalićka cesta, onda se takmičari upuštaju u plovidbu ispod nadvožnjaka, te dalje ko preživi ide prema Ložioničkoj i dalje na ulicu Zmaj od Bosne. Zaista smo obuhvatili sve rute u ovom području, i mislimo da će takmičari uživati”, dodao je Kajak.

Takmičari mogu koristiti različite vrste plovila, od čamaca, kajaka, splavova, glisera, lavora i dušeka, a dozvoljeno je plutati i u prsluku za spašavanje ako nemate ništa gore navedeno.