N.L. (13) iz San Diega, napao je svog vršnjaka L.D. (12), također iz San Diega, u dvorištu škole nakon završetka nastave jučer u 18:30 časova. Nakon kratke prepirke oko toga tko će sutra ponijeti loptu na fizičko, N.L. gađao je L.D. torbom i pogodio ga u nogu. Slučaj je potresao cijelu Kaliforniju, a vlasti su reagovale već jutros nakon vanredne sjednice gradskog vijeća. Igrom slučaja, N.L. je dijete Arapa koji su sredinom 70ih doselili u Ameriku, i kao musliman, svaki njegov napad okarakteriziran je kao teroristički.

”Apelujemo na sve škole da paze šta se dešava u njihovim dvorištima, posebno ako su u incidente upleteni muslimani iz arapskog svijeta. Terorizam vreba na svakom koraku, a mi moramo zaštititi američke vrijednosti koje nipošto ne podržavaju nasilje. Osim, naravno, ako to nasilje ne provodi neko ko nije musliman. Kao npr. svo ono američko nasilje po Bliskom Istoku. Onda je to okej.” izjavio je gradonačelnik San Diega Kevin Faulconer.

Inače, ovo nije prvi napad ovakve vrste, muslimani su u San Diegu i ranije izazivali incidente. Nedvano se desio sličan teroristički napad u Texasu, gdje je trogodišnja I.B., rođena u Americi, ali od roditelja Iračana, pogodila gumenom loptom svoju njegovateljicu u vrtiću. Djevojčica je odmah prevezena u Gvantanamo gdje će služiti doživotnu kaznu za teroristički napad.