Svako vrijeme pa čak i krizne situacije, kreiraju spontano modne i statusne trendove. Influenseri putem društvenih mreža su povodom pandemije koronavirusa pokrenuli novi trend pod nazivom “Nanin špajz”, gdje je potrebno uslikati zalihe hrane kako bi se dokazali kao imućni.

“Nažalost, došlo je vrijeme gdje više nije bitno ko vozi koji automobil, te da li imate najnoviji model iPhone mobitela, gdje ljetujete te kakav dnevni boravak imate. Sve je to prošlost zbog novonastale situacije gdje se cijeni svaka kora hljeba i tegla ajvara koju posjedujete. Pomalo ironično da stvari kojih su se nekada sramotili mnogi influenseri i sponzori sada su postale glavni statusni simbol. Sve što je potrebno da uslikate sliku naninog špajza, te da u heštegovima navedete šta posjedujete unutra. Dakle više nisu cool predmeti ili elektronski uređaji, sad samo furamo ajvar, paprike, brašno, ulje i ostale potrepštine. Osobe koje imaju dobar nanin špajz su danas glavni hit na internetu”, kaže Beauty_Blaze, jedna od najpopularnijih influenserki iz Bosne i Hercegovine.

Trendseteri navode da pored namirnica hrane, veliku ulogu u statusnom simbolu igraju medicinske i higijenske potrepštine, ali ne u onom obliku u kojem smo navikli.

“Po pitanju hemije i medikamenata koji su u modi, kokain je izašao iz mode. Danas djevojke padaju isključivo na sterilne rukavice, alkoholna sredstva za čišćenje ruku i kuće, maske različitog dizajna. Nanin špajz je hit, bilo da je zovete nanom ili bakom, zatvorite se na selo, obezbijedite se namirnicama, bacite fotku s pravilnim tagovima i postanite heroj internet borbe protiv pandemije, ma gdje god bili”, dodaje Beauty_Blaze.

Od ranih jutarnjih sati građani prodaju svoje automobile kako bi se namirili adekvatnim brojem namirnica, ne samo da bi osigurali za sebe, već da bi imalo dovoljno zaliha kako bi imali čim osvajati srca mladih djevojaka ili momaka putem društvenih mreža.