Da ne daje onaj koji ima već ko je naučio, potvrdila je i nana Hajrija sa Soukbunara, koja je Valentinu Inzku spremila jedan mali znak pažnje prije njegovog odlaska. Kaže da mu želi svu sreću i zahvaljuje mu se na poslu koji nije obavio u BiH.

Sine dragi da ti kažem, on je meni tako drag čovjek i davao mi je neku nadu, iako nije nešto radio. Ali nema veze, on je gospodin čovjek, školovao se za to i neka. Svako neka bude gospodin ko može. Nadam se da će i ovaj novi biti dobar, ali meni je Valentin nešto bio simpatičan, tako da sam se odlučila da mu se zahvalim prilikom njegovog odlaska”, kaže nana Hajrija.

Iako penzije nisu velike, nana Hajrija je uspjela da napravi domaći burek i kupi litar jogurta da mu se nađe za puta.

“Daleko je Austrija, bojim se ogladnit će u putu. A što da džaba jede one neke grickalice i gluposti, zapetljaju se crijeva od toga. Fino sam mu spakovala pite, pa da mu se nađe. A i da nas se sjeti prilikom svog odlaska. Znam da nije mnogo, ali je od srca, i da sve najljepše priča o našoj lijepoj Bosni kad ode kući. Voljela bi da nekada navrati s hanumom kada mu bude usput. Da mu dragi Bog podari lijepo zdravlje i rahatluk, hvala im što misle na nas”, dodaje nana Hajrija.

Nakon što mu je uručila poklon, nana Hajrija je polila čašu vode za Inzkom po starom tradicionalnom običaju, kako bi mu zaželjela sretan put.