Nacionalistička prepucavanja putem fudbalskih klubova, bukte u posljednje vrijeme u svim zemljama regije. Nakon što su Delije ispred Marakane montirali tenk s natpisom “Vukovar”, ni Bad Blue Boysi nisu ostali dužni, te su ispred Maksimira postavili traktor koji simbolizira progon Srba tokom “Oluje”. Iako smo mislili da će klubovi u BiH ostati neutralni u ovom prepucavanju, i Sarajevo se uključilo u akciju.

“Mi ispred FK Sarajevo prije svega nismo kukavice, te ne želimo podvijati rep u ovakvim situacijama kada se svi prepucavaju. Ako ćemo se već igrati devedesetih i evocirati uspomene i traume, onda hajde da budemo fer. Iako su Srbi i Hrvati odlučili da postavljaju rekvizite kojima će vrijeđati jedni druge, mi smo se odlučili na malo drugačiji potez. Znate mi smo se odlučili za jedan treći oblik simbola koji pokazuje odnos prema ratu”, rekao je Husref Musemić.

Umjesto provokacije, iz Sarajeva su poslali poruku sjećanja na to ko je najviše nastradao u ratu.

“Svakog stanovnika Sarajeva koji je živio ovdje pod opsadom, kada pitate koja mu je prva asocijacija na rat, reći će kanister. Zato smo upravo postavili ovaj simbol otpora, koji nam je pomogao da preživimo tri i po žedne i gladne godine. Mi se ponosimo našim kanisterom i želimo da pošaljemo poruku o tome kako smo se mi branili, a nadamo se i vjerujemo da nećemo morati opet”, dodao je Musemić.

Navijači će također na narednim utakmicama umjesto papira, svoje parole i transparente pisati na kanisterima, te će se finalna koreografija na tribini pretvoriti u jedan ogromni kanister