Svjetsko prvenstvo u atletici još nije ni završeno, a Međunarodna atletska federacija već mora mijenjati pravila o doping kontroli. Nakon finalne utrke na 800 metara odlučeno je da se već u Dohi hitno uvedu i stroge doping kontrole na zenički zrak.

Atletičari koje u narednim danima čekaju finalni nastupi u sedam disciplina, od kojih su najzanimljivije utrke na 1.500 metara i 10.000 metara morat će proći i kontrolu prisustva nedozvoljenih materija zeničkog zraka u krvi. Odluka je uslijedila nakon sjajnih nastupa bh. atletičara Amela Tuke u polufinalnoj i finalnoj utrci svjetskog prvenstva u Dohi.

“Dobar je momak, sjajan sportista, ali ima u njegovom trku nešto čudno. Vidite kako on s lakoćom sa zadnjih pozicija dospijeva na čelo, bez po muke. Počeli smo sumnjati da se puca, maltretirali smo ga sa doping kontrolama svakodnevno, čak i nekoliko puta na sami dan utrke, ali ništa. Momak je čist. Onda smo saznali da je Tuka iz Kaknja i da često trenira u Zenici, a znamo kakav je zrak tamo. Čak su i vaši fudbaleri prvi put na svjetsko prvenstvo upravo otišli s nekog stadiona u Zenici. Nešto smrdi u svemu tome”, rekao je na press konferenciji nakon finalne utrke na 800 metara predsjednik Međunarodne atletske federacije Sebastian Coe.

Podsjetimo, najbolji bh. atletičar Amel Tuka osvojio je srebrnu medalju nakon što je istrčao najbolje vrijeme ove sezone 1:43:37, što je najveći uspjeh bh. atletike u historiji. Nakon Tukinih nastupa i Usain Bolt se zainteresovao za Atletski stadion u Zenici, gdje planira otvoriti kamp za mlade atletske generacije iz cijelog svijeta.

“Otišao sam u penziju kao najbrži čovjek na svijetu. I dalje sam vlasnik rekorda na 100 i 200 metara i za njih sam se pripremao na posebnim stadionima, u posebnim atmosferskim uslovima, posebnim nadmorskim visinama itd, itd. Da sam ranije čuo za Zenicu, možete misliti šta bi tek bilo s mojom karijerom. Sumpor-dioksid, suspendovane čestice, azotni oksidi, ugljen-monoksid i ozon, sve maksimalne vrijednosti na jednom mjestu, pa zašto to ne priuštiti mladim generacijama”, pita se Usain Bolt.

Pokušali smo dobiti i komentar Amela Tuke. Nije baš bio zadovoljan ovakvom odlukom Međunarodne atletske federacije, koja je dugo čuvanu tajnu njegovog uspjeha stavila u fokus svjetske javnosti.