BiH je zvanično dobila najviši vijadukt na Koridoru 5C. Predstavnici Autocesta Federacije BiH obišli su ovaj lokalitet i izrazili zadovoljstvo što će Zeničko-dobojski kanton dobiti još jedan turistički lokalitet s velikim, tj. visokim potencijalom.

„Visina vijadukta Babina rijeka je 120, a dužina 365 metara. Simbolično, kao 365 dana u godini. No, nismo ga toliko gradili. Gradili smo ga mnogo duže, zbog problematične konfiguracije terena. Konačno možemo reći da će ovo utopističko djelo parirati mnogim socijalističkim megalomanskim spomenicima, da ne kažu da je Tito samo gradio“, ponosno ističe Adnan Terzić, direktor Autocesta Federacije BiH.

Inače, izvođači radova su na zeničkoj zaobilaznici spojili samo desni vijadukt. Pošto već u 2020. godini planiraju spojiti i lijevi vijadukt, koji će, kažu, biti duži, to će biti i novi rekord. Pa će, obećali su, ponovo zvati novinare da zabilježe taj bitni događaj u modernoj bh. historiji. To nije jedini svjetski rekord kada je u pitanju autoput u BiH.

„Naša zemlja zvanično je najsporija po gradnji autoputa u svijetu, ali evo, mi smo mala, ali lijepa zemlja. Turistički potencijal je veliki. Vijadukt pruža sjajan pogled na Zenicu. Kada neki stranci, slučajni prolaznici autoputem krenu ka sjeveru i dođu do vijadukta, tu im je kraj. Pa nemaju kud nego da siđu malo u naš grad. I tu ih treba sačekati, pare im uzeti“, navodi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Radi se o veoma prometnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ogromna je mogućnost da će ovaj lokalitet obići više zalutalih turista nego, recimo, spomenik Bitke na Sutjesci ili spomenik Revolucije na Kozari. S tim u vezi, već su angažovane turističke agencije koje će u saradnji s nadležnim ministarstvom izraditi promotivne materijale, kako bi što veći broj turista naveli da zaglave u ovaj koridorski ćorsokak.