Prema istraživanjima Obavještajne sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, najavljene su tri nove afere koje bi svjetlo dana trebale ugledati sredinom septembra. Pauza od nekoliko mjeseci je samo privremeno zatišje pred buru, što se tiče državnog kriminala.

“Posljednja velika afera koju pamtimo je ona oko respiratora. Naravno bilo je tu još nekoliko, poput Asima, lažne COVID bolnice, nabavki vakcina i pranja novca u periodu pandemije. Međutim, ono što možemo najaviti je mnogo veće i ozbiljnije od svega viđenog u proteklih gotovo dvije godine. Nekako smo postepeno gradirali prema tome da najveće afere ostavimo za sami kraj pandemije i vanrednog stanja”, kaže Osman Mehmedagić Osmica.

Afere koje su u najavi su direktan plod rada vodećih političkih partija u zemlji, a povezani su s nekoliko različitih ministarstava i sektora.

“Imamo tu jednu veliku aferu u kojoj učestvuje HDZ, i mislim da će to biti boom na našoj domaćoj sceni afera. To šta su oni uradili je premašilo sva naša očekivanja, koliko su novca oprali i na koji način je čista umjetnost. Najzanimljivija stvar te afere je što ona traje gotovo 20 godina, i nije se uopće otkrila do nedavno. Mislim da će publika i građani biti oduševljeni kada pročitaju šta smo im pripremili, ipak evo skoro godinu dana nismo uživali u nekoj velikoj aferi nakon Respiratora”, dodaje Osmica.