Milan Kovač, načelnik Općine Šipovo danas odlučio da stavi u pogon sve neiskorištene kapacitete opštine, kako se ne bi uzaludno gubili resursi. Prvi od koraka je aktiviranje rijeka koje su do sada tekle onako.

“Sramota je da pet tako prekrasnih rijeka teče uzaludno, i da nemaju nikakvu svrhu. Potrebno je da ih sve stavimo u pogon i da koriste društvu, a da nisu samo tako onako dio prirode lijepog pejzaža, koji bi stavljali na razglednica i koje bi fotografisali čuveni putnici. Nema potrebe da se koriste samo za tu namjenu, kada one mogu pružiti mnogo više, riješiti nas problema deponija i odlaganja otpada trajno, i to ne samo našu opštinu već i nekoliko okolnih”, naglasio je Milan Kovač, načelnik Opštine Šipovo.

Načelnik je pozvao sve građane da ubuduće smeće deponuju direktno u rijeke, te da ne moraju koristiti obližnje kontejnere i mjesta na kojima je predviđeno odlaganje otpada.

“Od sada fino svako može sa svog balkona da zafrljaci kesu u rijeku i završi posao. Nema potrebe da idete to kontejnera i nosite smeće, od danas to više neće biti kažnjivo. Tako ćemo barem neku svrhu dati našim vodama, koje tako već posljednjih decenija teku bez ikakvog cilja i niko ih ne koristi. Ne znam za koju namjenu su ih koristile vlasti prije ali ove sada ih puštaju da teku bez ikakvog razloga”, dodao je Kovač.

Kazne za protestvovanje protiv ove odluke kao i pokušaji da se zaustave, biće kažnjive iznosom od 300 do 800 KM, ili pritvorom u trajanju od 15 dana. Također se zabranjuje i svaki pokušaj podizanja političkog ili medijskog glasa na ovu temu.