Prije više od godinu dana u kampus Univerziteta u Sarajevu postavljeno je e-drvo, ili pametno drvo, koje elektricnu energiju dobija iz sunčanih kolektora ugrađenih na njegovu konstrukciju.

Pametno iskorištavanje sunčeve energije najprije je bilo namijenjeno za punjenje telefona i laptopa, sve dok studenti nisu počeli iskorištavati njegov puni potencijal.

Naime, domci iz Studentskog doma Bjelave nedavno su uhvaćeni kako na solarno drvo spajaju svoje rešoe, male šporete, frižidere i električne grijalice, sve zbog nemogućnosti vršenja istih radnji u svome domu.

‘’Da, donijeli smo frižider jer je stara poslala nekih stvari, a ne bi valjalo da se pokvari. U domu nam ne daju da trošimo struju, konfiskuju nam frižidere, grijalice, rešoe, ništa ne smijemo priključiti na struju u domu.’’ kaže Safet, student iz Donjeg Vakufa.

Nikola je donio svoj rešo i kuhao grah u velikoj šerpi za nekoliko dana. ‘’Šta ću, snalazim se. Ovdje je energija besplatna, u domu su mi već jednom oteli rešo, eno sad dole onaj s recepcije na njemu peče kafe. Ja sam odlučio doći, napraviti graha za jedno tri dana, pa da imam šta jesti. Safet, ovaj momak što drži frižider, je rekao ako podijelim s njim, da će mi dati da ga čuvam u frižideru.’’

Selma i Emina griju se pored solarnog drveta, jer je u sobi hladno, a grijalicu ne smiju priključiti na električnu mrežu Doma. ‘’Dođemo tako svaku noć oko 22:00 da se malo ugrijemo prije spavanja. Sjedimo oko grijalice jedno satak i onda nazad u Dom kad se utoplimo.’’ završile su Selma i Emina, brucošice ekonomije.