Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor SFF-a Mirsad Purivatra, danas su otkrili nove detalje vezano za ovogodišnji festival. Brojni noviteti će zasigurno dati novi šarm festivalu, gdje će se u prvu ruku istaknuti tradicionalna strana naše zemlje.

“Smatramo da je promocija kulture naše zemlje potrebna, te da se treba koristiti svaka prilika kako bi je promovisali. Sarajevo Film Festival je najveća manifestacija u našoj zemlji koja privuče na stotine hiljada turista, te smo željeli iskoristiti tu priliku. Prezentacijom tradicionalnih tekovina ćemo zasigurno povećati interesovanje turista da se ponovo vrate u naš grad. Mirsad Purivatra je ponovo imao sluha za ovakvu ideju, te se radujemo da u konačnici vidimo kako će sve to izgledati”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Najveća promjena koja će se desiti je promjena legendarnog crvenog tepiha u tradicionalni Bosanski ćilim. Pored toga, sve zvanice će se morati pridržavati određenog dress koda koji će biti tematski.

“Naši modni kreatori već sada spremaju odjevne kombinacije za sve posjetioce i goste festivala koji su najavili svoj dolazak. Kako bi napravili jednu harmoničnu i zanimljivu ceremoniju, sve dame će biti odjevene u dimije, nanule, košulje i prsluke, a na glavama će nositi ženske fesove. Muški gosti će nositi šalvare, turbane i široke košulje koje su se nosile nekada davno. Drago mi je da se gradonačelnik sjetio jedne ovakve ideje, koja samo može dodatno doprinijeti razvoju kako samog festivala, tako i turizma u ovom gradu”, riječi su Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo Film Festivala.

Pored dosadašnjih nagrada na festivalu, od ove godine će se dodjeljivati priznanja za najbolju hanumu i najboljeg pašu, te će zvanice kojima odijelo bude najbolje pristajalo ponijeti ove titule.