Sarajevski Beer Fest, koji se organizira od 20. do 22. Jula 2017. godine, šesti je po redu festival piva i muzike koji se organizuje u glavnom gradu BiH. Među više od 20 brendova piva koji se nalaze na festivalu, čak dva se ne mogu naći u maloprodajama u sarajevskim dućanima. Veleprodaje već posjeduju i ove brendove, no njih nećemo uzimati u obzir.

‘’Jako smo zadovoljni što posjetiteljima možemo ponuditi sve one pive i brendove koje mogu naći i u svome lokalnome granapu. Tu je Laško, Karlovačko, Heineken, Ožujsko pivo, i mnogi drugi brendovi koji su zastupljeni i u svim najmanjim lokalnim piljarama i prodavnicama robe široke potrošnje.’’ kažu organizatori.

Beer Fest se pobrinuo da dovede i izvođače koje Bosanci i Hercegovci mogu gledati po 10ak puta godišnje na svim drugim festivalima u okolici. ‘’Doveli smo Edu Maajku, on tu ne bude često, nekoliko puta godišnje možda. Imamo i Let3, oni također rijetko gostuju, a sarajevska publika ih obožava, pogotovo mlađe generacije. Guramo i ove neke lokalne bendove, bit će i Helem Nejse i neka ekipa mlađih bendova. Nadamo se da nam je sadržaj dovoljno dobar za sve posjetitelje. Ono što bi se reklo, za svakog ponešto.’’ dodali su iz oraganizacije festivala.

Zbog nedostatka craft pivovara u BiH i regionu, organizatori festivala nisu bili u mogućnosti ubaciti u prodaju, ili cijeli festival posvetiti craft pivu i domaćoj maloj proizvodnji.

‘’To jeste kvalitetno, ali nažalost mi nemamo mnogo tih malih pivovara. Ima ih možda 20ak. To je ništa. Plus, oni ne mogu da plate sponzorstvo. Nije ovo festival koji je osnovan da bi promovisao pivo, ovo je festival koji je osnovan da bi se malo para uzelo od velikih proizvođača, stavili njih na bannere, poslušalo neke random generičke, svima preko glave dosadne muzike, i to je to. To je ono što publika želi. U suštini, ovo nije ni festival, ovo je koncer obični, na kojem se prodaje pivo u malo više brendova.’’ kaže naš analitičar Risto Prelivoda.

Iz organizacije festivala su poručili kako građani trebaju biti sretni jer se nešto događa u njihovom gradu. ‘’Zašto da mi budemo inovativni kad smo ponudili alternativu. Bez nas nema ništa. Ovako barem imate na jednom mjestu ne toliko ekskluzivne izvođače, ne toliko ekskuluzivne pive i čak i Somersby štandove. Šta više treba čovjek uraditi da bi vi bili zadovoljni.’’ završava organizator festivala.