Egipatski mit o kletvi pljačkaša grobnice, koji posjetitelje grobnica, odnosno piramida, koji otuđe nešto iz piramide proklinje najužasnijim mukama, pa čak i smrću, zahvatio je i bh. arheologa i piramidalistu Semira Osmanagića.

Na Semira je kletva bačena pri ulasku u Piramidu Sunca, koja se nalazi u Visokom, a kletva podrazumijeva nemogućnost da Semir ikada ikoga ubijedi da je pronašao piramidu.

“Ovo je do sada jedna od najužasnijih kletvi koje su se ikada pojavile” kaže stručnjak za piramide Howard Carter.

Semir Osmanagić kaže kako je ponosan što je upravo njega zahvatilo prokletstvo pljačkaša grobnice i što on sada živi nešto što mnogo i danas smatraju mitom.

‘’Ja sam jebeni Indiana Jones i sad mi to niko ne može osporiti. Imam šešir, oblačim se u zemljane tonove i još je na mene bačeno prokletstvo. A uz to sam i doktor. Zahvalan sam silama koje su ovo omogućile.’’ kaže Semir.

Prokletstvo se neće moći skinuti sve dok se ne dokaže da je piramida u BiH u suštini piramida. Pošto je upravo samo prokletstvo oprečno sa onim što se mora uraditi da bi se prokletstvo skinulo, ovo je i svojevrsni paradoks koji, ako se o njemu previše razmišlja, može učiniti da svijet implodira u tačku iznad piramide u Visokom.